Executive Finance


Dat meldt kredietverzekeraar Euler Hermes op basis van een groot internationaal onderzoek naar betaalgedrag door bedrijven.

De landen waar bedrijven het slechtst betalen zijn Turkije, Italië, Griekenland en China. Ook in landen als India, Saudi-Arabië, Portugal, Frankrijk en Japan is het vaak slecht gesteld met het betalingsgedrag door ondernemingen.

Zie ook: Betaalgedrag Nederlands bedrijfsleven blijft stabiel

Verder zijn er grote verschillen te zien in bedrijfssectoren en het betalingsgedrag. Zo is in elektronica, machinebouw, de bouw en farmacie het vaak beroerd gesteld met het betalen van rekeningen.

In de landbouw wordt juist sneller betaald omdat de handel in verse goederen scherpe betalingsvoorwaarden kent.

Wetgeving tegen langzame betalers

Enkele maanden geleden nam de Tweede Kamer het wetsvoorstel ‘Tegengaan van onredelijk lange betaaltermijnen’ aan. De wet zal ervoor moeten zorgen dat grote bedrijven in het kader van hun compliance of vanwege hun MVO-beleid niet in strijd met de Wet mogen handelen.

Gemaakte afspraken in het verleden over een betalingstermijn langer dan 60 dagen zijn niet langer geldig en zullen moeten worden aangepast.

Dit heeft consequenties dan alleen het risico van een rentevordering van een leverancier. Een groot bedrijf kan het zich namelijk niet permitteren om in strijd met de Wet te handelen.

Betaaltermijn blijft gebrekkig

Een derde van de leveranciers in het mkb krijgt nog altijd later betaald dan de afgesproken termijn. Verder blijkt uit onderzoek van Betaalme.nu dat bijna de helft (44 procent) van de ondervraagde mkb-ondernemers geconfronteerd wordt met verlengde betaaltermijnen. Daarnaast kreeg 45 procent de vraag of een langere betalingstermijn mogelijk is.


Source: Nederlandse bedrijven blijken snelle betalers – Executive Finance –

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.